Hírek

Magyarország hivatásturisztikai piacának alakulása 2014 első félévében - Tovább nőtt a konferenciák száma hazánkban

2014. október 17.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

A Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatósága (MKI) partnerei közreműködésével 2014 első félévében is figyelemmel kísérte a magyarországi rendezvénypiac változásait, trendjeit. A 2013-ban bevezetett új adatgyűjtési módszernek és kritériumrendszernek köszönhetően a nemzetközi és a magyar rendezvényekről egyaránt részletesebb, illetve pontosabb információk állnak rendelkezésre. Magyarországon, 2014 első hat hónapjában összesen 1197 konferenciát rendeztek (476 nemzetközit és 721 magyart), ami +10,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A konferenciákon közel 190 ezer fő vett részt. A rendezvények 72%-át Budapesten, 28%-át pedig vidéken tartották. A nemzetközi konferenciák több mint 80%-ának még mindig a főváros ad otthont. A magyar konferenciák esetében sokkal erősebb, közel 40%-os a vidéki helyszínek szerepe.

További információ: Sajtóközlemény

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 


A FIJET újságírói Budapesten

2014. szeptember 08.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Idén első alkalommal, szeptember 5–11. között Magyarország adhat otthont a FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme), a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetsége kongresszusának. A FIJET 56. kongresszusa zajlik Budapesten.A szövetség és Magyarország kapcsolatai több mint 40 évre nyúlnak vissza, mivel a 70-es évek elejétől, egészen 1989-ig magyar kiadó gondozta a FIJET angol–francia nyelvű, negyedéves lapját, a Vue Touristique magazint, valamint a 70-es években, Miklódy Zoltán személyében magyar főtitkára is volt a szervezetnek.
Czibulka Zoltán, az eseményt szervező Turisztikai Újságírók és Írók Szövetsége (TÚÍSZ) elnöke pénteken elmondta: a kongresszuson – ahol a TÚÍSZ tagságát is megerősítik – 23 ország képviseletében több mint 100 újságíró, fotós, és operatőr van jelen. A résztvevőknek bemutatják Magyarország néhány turisztikai nevezetességét, így Budapest mellett Kalocsát, Pécset és Tihanyt, amiről a vendégek hazájukban cikkeket, fotókat és képfelvételeket jelentetnek meg. A megjelent anyagokat a a párizsi székhelyű FIJET gondozza, és megküldi Magyarországnak – mondta. Kiemelte: a rendezvény célja a szakmai tapasztalatcsere mellett a pozitív országimázs alakítása.
A budapesti Danubius Hotel Flamencoban rendezett tanácskozást Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátó-ipari főosztályának vezetője nyitotta meg, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) részéről Somogyi Zoltán főtitkárhelyettes köszöntötte a résztvevőket.A FIJET Budapesten ünnepli fennállásának 60. születésnapját is.


Különleges rendezvényterek a Várbazár gyomrában

2014. szeptember 02.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

VarkertÁprilisban, Ybl Miklós 200. születési évfordulójára időzítették a Várbazár történelmi épületeinek átadását. A kormány vállalása szerint most, augusztus végére elkészültek az új épületrészek, a liftek, a mozgólépcsők, a mélygarázs és a rendezvényterem is. A királyi kertek ismét teljes szépségükben látogathatók – jelentette be a megnyitón L. Simon László kormánybiztos.A neoreneszánsz kert mellett sikerült egy fiatalos, modern, szabadtéri szórakozó teraszt is kialakítani. Kisszínpad is létesült kisebb rendezvények, szabadtéri előadások megtartására: a nézők-hallgatók amfiteátrumszerű lépcsősorokon üldögélve élvezhetik az előadást. Mozog a mozgólépcső, és lift viszi a látogatókat az 1200 fős, multifunkcionális rendezvényterem előcsarnokából fel a neoreneszánsz kertig, és le a mélygarázsba.Az előcsarnok sem mindennapi: véletlenül, a hatalmas, támfalul szolgáló földtömeg kitermelése után kerültek elő Ybl zseniálisan szép, gótikára hajazó, több emelet magas tégla támívei, melyek önmagukban is különleges térélményt teremtenek. Az előcsarnok több emelet magas mennyezetéről világító orgonasípokként lógnak le a világítótestek. Itt találhatjuk a kiszolgáló részeket: a ruhatárat, WC-t, büfét, és várakozó ülőlépcsőket.A rendezvényterem nagysága mozgatható, belső elválasztó terekkel változtatható. Az így kialakítható kisebb terem önmagában látványosság: fekete falaiban több ezer, csoportonként vezérelhető ledégőt rejtettek el, így látványos és változó megvilágítást lehet létrehozni a falain és a mennyezetén. Az oldalfalba teljesen behúzható üléssorok székei a szivárvány minden színében pompáznak, és remekül mutatnak a fekete háttér előtt.
Az éttermek, kávézó üzemeltetőire most írták ki a pályázatot, így kell még idő, míg a látogatók és a rendezvényszervezők valóban birtokukba vehetik ezt a nem mindennapi épületkomplexumot.A Várkert Bazár déli és északi palotájában múzeumi nyitvatartási időben több kiállítás tekinthető meg. A kiállítások 2014. szeptember 2-től belépődíj ellenében látogathatók. A „Hungarikon” kiállításra a teljes árú belépőjegy 2400 Ft. Helyszíni és online jegyvásárlás lehetősége egyaránt biztosított lesz. A neoreneszánsz kert térítésmentesen látogatható. Elkészült a hajókikötő is, a kishajók menetrendje évszaktól függően változik.

Forrás: Turizmus.com


Megnyílt a Bastion Hotel

2014. augusztus 21.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

bastion1Úgy négycsillagos butikhotellel gazdagodott a fővárosi szálláshely-kínálat: augusztus 15-én megnyílt a Bastion Hotel Budapest.

Az V. kerületi Bástya utcában található, 23 szobás hotel szépen felújított ötemeletes, múlt század eleji épületben talált otthonra, a szobák a legújabb trendeknek megfelelő, fiatalos dizájnt kaptak.

A szobák légkondicionáltak, wi-fi és kábeles internet is rendelkezésre áll. A szolgáltatások között 24 órás recepció, és gazdag büféreggeli is található.

Elsősorban az exkluzívabb incentive és üzleti szegmenst célozzák meg, a hotel tulajdonosi köre megegyezik a Madách téri Regency Suites Hotel Budapestével és az Arcadia Hotel Budapestével.
Forrás: Turizmus.com


Regisztrációs pályázat

2014. július 01.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Regisztrációs pályázat PCO-k és DMC-k részére

A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Magyar Kongresszusi Igazgatóság regisztrációs pályázatot hirdet nemzetközi gyakorlattal rendelkező konferenciaszervezők (PCO-k) és beutaztató rendezvényszervezők (DMC-k) számára nemzetközi referencialistájának összeállításához.

A minősítés célja egy olyan lista összeállítása, amely kizárólag azokat a szolgáltatókat tartalmazza, amelyek megfelelő referenciákkal és gyakorlattal rendelkeznek nemzetközi szövetségi konferenciák és rendezvények színvonalas hazai megszervezéséhez.

A pályázatok benyújtásának határideje 2014. augusztus 15., a kiírások az alábbiakban tölthetők le.

Pályázati kiírás PCO-k részére
Pályázati kiírás DMC-k részére

Forrás: MKI


Budapesten harmadik alkalommal rendezik meg a Giants Live erősember viadalt

2014. június 20.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Giants_Live_sajtotajekoztato_02_20140620Világszerte a legnézettebb magyarországi sportesemény – a Forma-1 után – a Giants Live Hungary.

A legnagyobb európai sportcsatornának, az Eurosportnak és 12 ország televíziós állomásainak köszönhetően az elmúlt két év budapesti Giants Live versenyét - közel 90 országban – nézők milliói láthatták főműsoridőben. 2012-ben és 2013-ban, a budapesti Ramada Resort - Aquaworldben rendezték meg az elmúlt 25 év egyik legrangosabb hazai erősember versenyét, mely hazai sikerekben bővelkedett.

 

A Giants Live erősember versenysorozat egyike a világ legnézettebb küzdősport eseményeinek, amely kiemelt partnere és kvalifikációs versenysorozata a hivatalos világ legerősebb embere (The World’s Strongest Man) világbajnokságnak. A Giants Live az IMG Sports Media csoport által kapott exkluzív licensszel rendelkezik, mely 35 éve kizárólagos jogtulajdonosa a The World’s Strongest Man-nek. A versenysorozat sajátossága, hogy három kontinensen, évente 3-6 alkalommal megmérettetést szervez, és az első három helyezett megszerzi a jogot a „The World’s Strongest Man”-en való indulásra.

 

A győzelmet 2012-ben Budapesten a korábbi junior súlyemelő világbajnok, Nagy Ákos vívta ki, aki ezzel tíz év szünet után elsőként képviselhette Magyarországot az erős emberek világbajnokságán. 2013-ban szintén Nagy Ákos végzett az akkor világbajnoki kvalifikációt jelentő 4. helyen, így a tatabányai erőatléta duplázhatott a legerősebbek világbajnokságán.

 

Az elmúlt évek sikeres szervezése után Magyarország immár harmadszor is elnyerte a jogot arra, hogy az idén is megrendezze a Giants Live világbajnoki kvalifikációs erősember versenyt.

 

Sajnálatos módon Nagy Ákos 4 héttel az idei verseny előtt, az országos bajnokság döntőjén súlyos bicepszsérülést szenvedett, így Magyarországot a 2014-es magyar bajnok, a martfűi Hajnal Tamás és a második helyezett, mezőszilasi Sebestyén János fogja képviselni a budapesti Giants Live viadalon.

 

A verseny 2014. június 20. (péntek) 18.00 órakor kezdődik az óbudai Dallas benzinkút és étteremnél, ahol 10 ország erősemberei mérik össze erejüket kamionhúzásban. A sportrajongók június 21. (szombat) 14.00 órától a budapesti Ramada Resort – Aquaworld helyszínén tekinthetik meg a folytatást, ahol öt versenyszámos (rönknyomás, kőgolyó emelés, autófelhúzás, izlandi kereszt cipelés és Conan kör) szupershowban ismét tekintélyes erők csapnak össze. A három kontinenst reprezentáló 10 fős mezőnyben 3 olyan izomkolosszus áll rajthoz, akik már megjárták ebben a sportágban a csúcsok csúcsát, a World Strongest Man versenyét is.

 

További információk az esemény hivatalos facebook oldalán: https://www.facebook.com/hungarygiantslive


Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


Négy éven belül lehet több ezer fős kongresszusi központunk

2014. június 20.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Négy éven belül megépülhet Budapesten egy 4000-5000 fő befogadására alkalmas új kongresszusi központ, a beruházás előkészítését az idén már megkezdték - mondta Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-nek adott interjújában. Fürjes Balázs kiemelte, hogy eddig még nem épült 21. századi igényeket kielégítő, modern, legalább 4 ezer fős konferenciaközpont Budapesten. Ezért a nemzetközi tapasztalatok megismerésével kell kezdeni a munkát. A kormánybiztos fontosnak tartja azt is, hogy a központot magyar tervező tervezze, és magyar cégek építsék, az magyar embereknek adjon munkát, magyar családok megélhetését segítse.

Ismertetése szerint az egyik első lépés, hogy nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasszanak egy tanácsadót, aki a nemzetközi példákat megvizsgálva segít megtalálni a legjobb, Budapesten megvalósítható koncepciót. A tervezőt szintén nyílt pályázaton választják majd ki - tette hozzá.

A beruházás költsége a tervek ismeretében lesz meghatározható, a finanszírozásról ezt követően intézkednek - mondta a kormánybiztos. Jelezte: hazai és uniós források is szóba jöhetnek.

A MÜPA mellett lesz a létesítmény

Fürjes Balázs emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2014 tavaszán bejelentette: kormánydöntés értelmében felépül egy új Budapesti Kongresszusi Központ. A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a Trigránit cégcsoporttól a Millenniumi Városrészben, a Művészetek Palotája mellett található közel 13 ezer négyzetméteres területet, ahol a konferenciaközpont megépül.

Közölte azt is, hogy egyeztetést kezdtek a terv megvalósításáról a turisztikai szervezetekkel, minden lépést velük egyeztetve tesznek majd meg a leghatékonyabb megvalósítás és üzemeltetés érdekében. "A projektet a turisztikai szektor aktív részvételével fogjuk megvalósítani" - szögezte le a kormánybiztos.

Cél: a top 3-ban benne lenni Európában

Reális cél, hogy Budapest a világon az első öt, Európában az első három legnépszerűbb konferenciahelyszín között legyen. Ennek eléréséhez minden feltétel adott: a magyar főváros a világ bármely pontjáról jól elérhető, kellemes klímája van, a szolgáltatások színvonalához viszonyítva jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Nagy befogadóképességű konferenciahelyszín még nincs, ezt kell pótolni. A meglévő feltételek közé sorolta azt is, hogy minden kategóriában elegendő szállodai férőhely áll rendelkezésre, továbbá Budapest közbiztonsága az európai rangsor elején áll, és jó az imázsa.

10 éven belül megtérülhet a beruházás

Fürjes Balázs hangsúlyozta: a megépülő kongresszusi központ jó telítettséggel működő, nemzetgazdasági szinten nyereséges, 10 éven belül megtérülő beruházás lesz, amely az építkezés és a működés alatt is új munkahelyeket teremt. Többletbevételt hoz a budapesti vendéglátásban, turizmusban, a rendezvényszervezésben vagy az utazásszervezésben tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak is - tette hozzá. Mindez pedig folyamatosan emelkedő adó- és járulékbevételt, illetve csökkenő kiadásokat hoz a költségvetésnek. A konferenciaturizmus bővülése ugyanakkor növeli a látogatók számát a szabadidős turizmusban, mivel egy konferenciára üzleti céllal utazó később visszatér a városba kikapcsolódni a családjával, barátaival is, hosszabb időre.

A kormánybiztos megjegyezte: a konferenciaturizmus fejlesztése azért is megtérülő befektetés, mivel az egy főre jutó legmagasabb költést az üzleti szegmensben mérik.


Forrás: Turizmus.com


Kert a tetőn

2014. június 20.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

171531Egy különleges ötlet bemutatása, rendhagyó találkozó formájában, A Kempinski Hotel tetőteraszán, a lemenő nap fényében, álompanoráma kíséretében mutatták be június 18-án, a ház ÉS Bisztrójának legújabb büszkeségeit: a baby cukkinit, rozmaringot, kakukkfűt, csokimentát és társait. A bisztró alapkoncepcióját kialakító sztárszakács, Litauszki Zsolt és a konyhát vezető Vajna Tamás executive chef fűszernövény kiskertet rendeztek be a kilencemeletes hotel tetején, amelyet a szakácsok lelkesen látogatnak nap mint nap. Egyrészt, mondják a séfek, így nem kell a beszállítókra hagyatkozniuk, másrészt mindig frissen szedett fűszereket használhatnak a konyhán. Például ahhoz a Tapfelspitz elnevezésű szendvicskompozíciójukhoz is „bevethetik”, amely szintén most debütált a tetőn, és amely mostantól szerepel a ÉS kínálatában. Nemcsak a meghívottak, hanem a szálloda holland igazgatója is megkóstolta az újdonságot, csakhogy ő nem fent, hanem kilenc emelettel lejjebb, az utcafronti teraszon, ahol tetőtől talpig narancssárgában ült a kivetító előtt, hiszen imádott csapata küzdött éppen az ausztrálok ellen a vb-n. Végül a fűszerek, a szendvicsek és mentás hűsítő koktélok után hab a torta volt, hogy a meghívottakat átinvitálták a szomszédos Sziget Eye-ra, ahol szintén a magasból lehetett gyönyörködni Budapest páratlan panorámájában.
Forrás: Turizmus.com


MKI az AIBTM-en

2014. június 16.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

untitledA Magyar Kongresszusi Igazgatóság június 10. és 12. között idén is részt vett az Orlandoban szervezett AIBTM (The Americas Meetings and Events Exhibiton) szakmai kiállításon a Brill Audio Visual Kft.-vel és az InterContinental Budapest szállodával közösen. A rendezvény egyértelműen az amerikai association, azaz szakmai szövetségek piacára fókuszál.
A kiállítás első napján szakmai továbbképző előadásokat tartottak a nagy nemzetközi szakmai szervezetek, így az ICCA, PCMA, UIA és maga az AIBTM is, az aktuális trendekről, tapasztalatokról, valamint a jövőben sikerrel használható marketingmódszerekről.
A szerdai, csütörtöki napokon a hangsúly a kiállításon volt: előre egyezetett és további spontán találkozók során lehetőség nyílt az amerikai piacon tevékenykedő, legmagasabb szintű döntéshozók előtti bemutatkozásra. A kiállítási részvétel jelentősen segíti az amerikai kapcsolatépítést és a közvetlen kapcsolatok kialakítását a potenciális üzleti partnerekkel.

Forrás: MKI


Íme az üzleti turizmus idei kiválóságai

2014. június 13.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Business-Excellence_2013_2_oszlopos_lead_fill_320x160Fővárosi, vidéki és külföldi díjazottaknak adták át június 11-én a városligeti Tóparkban a kimagasló minőséget elismerő Business Excellence díjakat.

Negyedik alkalommal osztotta ki a Business Traveller Hungary, az üzleti utazók magazinja olvasói szavazatai alapján összeállított Business Excellence díjakat, a céges utazási szolgáltatók kiemelkedő teljesítményének elismerésére. Idén 10 kategóriában lehetett szavazni a jelöltekre, újdonságként a vidéki „business” város, a külföldi repülőtér és az üzleti kommunikációs megoldások is versengtek.

A szavazás során a magazin munkatársaiból és partnereiből álló zsűri választott ki kategóriánként 3-3 jelöltet, a negyedik opciót viszont szabadon hagyták – ide a szavazók maguk írhatták be preferált szolgáltatójukat, a legtöbb jelölést kapó a közönségdíjat nyerhette el.

A díjazottak:

Budapesti business hotel: Hotel Andrássy Budapest

Közönségdíjas: Opera Garden Hotel

Vidéki business hotel: Four Points by Sheraton (Kecskemét)

Közönségdíjas: Magyar Király Szálloda (Székesfehérvár)

Corporate utaztató: OTP Travel

Közönségdíjas: Tensi Tours

Hagyományos légitársaság: airberlin

Közönségdíjas: Qatar Airways

Fapados légitársaság: Wizzair

Közönségdíjas: Germanwings

Autókölcsönző: Sixt Magyarország

Közönségdíjas: Europcar

Rendezvényhelyszín: Tópart

Közönségdíjas: Hotel Lycium Kölcsey Központ (Debrecen)

Vidéki „business város”: Győr

Közönségdíjas: Debrecen

Külföldi repülőterek: Bécsi nemzetközi repülőtér

Közönségdíjas: Doha nemzetközi repülőtér

Üzleti kommunikáció: Nordtelekom

Közönségdíjas: Vodafone

Forrás: Turizmus.com


International Association Congress

2014. június 10.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

ICCA_ParisEbben az évben április 27. és 29. között Párizsban rendezték meg az International Associations Congress-t, melyen a Magyar Kongresszusi Igazgatóság is jelen volt kiállítóként a Hilton Budapest szállodával közösen.

Az eseményen 33 országból, több mint 200 nemzetközi szövetség képviselője vett részt.

A kongresszus jelentősége, hogy mind a kiállítók, mind pedig a tudományos társaságok képviselői számára biztosítják a szakmai továbbképzést, bemutatja a szövetségi piac trendjeit, elvárásait és a fejlődési lehetőségeket. Ezzel párhuzamosan személyes kapcsolatoskialakításával és az egyes rendezvényekről való részletes információkkal teszi lehetővé a kiállítóknak a jövőbeni kongresszusok megpályázására való közvetlen rálátást.

Forrás: MKI


Újabb nagy kongresszus érkezik Budapestre! Sikeres pályázat Lisszabonban

2014. június 05.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

logoSikeres pályázata nyomán a Magyar Nőorvos Társaság, s vele fővárosunk nyerte az Európai Kontraceptív és Reprodukciós Társaság (European Society of Contraception and Reproductive Health - ESC) 2018. évi kongresszusának rendezési jogát.

A kedvező döntés a szervezet május végi, Lisszabonban rendezett soros kongresszusán született, a pályázatot Prof. Dr. Bártfai György és Dr. Ács Nándor prezentálták a döntéshozóknak. A nemzetközi társaság tagjainak dön tése alapján Budapest jelentős fölénnyel nyert Madriddal szemben. A két konkurens város képviselői önálló standon mutatkoztak be. A rendezvényen a helyszíni promóciót a Magyar Turizmus Zrt. Kongresszusi Igazgatóságának munkatársa segítette.

A 2400-3000 fős kongresszus rendezési jogának elnyerése nagyszerű példája a közös munkának és lobbizásnak. A győzelem szakmailag is óriási sikerként könyvelhető el, mivel hasonló nagyságú, nőgyógyászati témájú kongresszust az elmúlt húsz évben nem rendeztek Magyarországon. A projekt támogatói: a Magyar Nőorvos Társaság, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a Magyar Turizmus Zrt., a Richter Gedeon Nyrt. és a lisszaboni magyar nagykövetség.

Konkoly Norbert nagykövet úr személyesen is részt vett a Richter Gedeon Nyrt. által szervezett díszvacsorán. A magyar pályázat gondozását, és a több mint 2 éve tartó előkészítő munkát a Congressline Kft. végezte a Magyar Nőorvos Társaság szakmai partnereként.

Forrás: MKI


Magyarország a 12. IMEX Kiállításon

2014. május 30.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

imex_kiemelt_cikk_lista_leadTöbb mint 150 ország 3500-nál is több kiállítója vett részt 2014. május 20-22. között Frankfurtban, a 12. alkalommal megrendezett IMEX szakmai vásáron, mely idén minden eddiginél nagyobb méretű volt. A kiállítás Európa egyik legjelentősebb hivatásturisztikai rendezvényének számít, amelyen az idei évben is számos újdonságot mutattak be. A három nap alatt 77 országból majd 4.000 hosted buyer (szakmai vásárló) vett részt, ezek egyharmada távoli piacokról (Brazília, Oroszország, Kína, India, Észak-Amerika, Mexikó és Közel-Kelet) érkezett. A vásáron Magyarország hivatásturisztikai kínálata egy 105 m2-es impozáns standon, 19 társkiállító közreműködésével mutatkozott be. A kiállítás ideje alatt az MT Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatóságának munkatársai 11 csoportos prezentáció és több mint félszáz egyéni megbeszélés keretében ismertették a hazai ajánlatokat. A nemzeti standot felkereső külföldi szakemberek a hagyományoknak megfelelően hazánk gasztronómiai kínálatából is ízelítőt kaptak.

Forrás: MKI


Budapest három helyezést javított a világ legkedveltebb konferenciahelyszínek rangsorában

2014. május 30.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

ICCAMemberlogocolourwebA Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA - International Congress & Convention Association) 2013. évi statisztikai összefoglalója szerint Budapest a 17. helyen végzett a világranglistán, a szervezet kritériumainak megfelelő nemzetközi rendezvények száma alapján. Fővárosunk ezzel három helyet lépett előre a tavalyi eredményhez képest és olyan jelentős kongresszusi helyszíneket utasított maga mögé, mint Róma (19.), Stockholm, Bangkok, Sydney (20.), München (25.) vagy Varsó (34.). Az ICCA 2013. évi ranglistáján Párizs lett az aranyérmes, a második helyen Madrid, míg a harmadik helyen Bécs végzett. Az országok rangsorában hazánk megőrizte 32. helyét, 132 konferenciával, ami az eddigi legmagasabb rendezvényszámot jelenti Magyarország esetében. Az eredmények a Magyar Kongresszusi Igazgatóság adatgyűjtésén alapulnak, mely több száz szolgáltató partner közreműködésével valósult meg. A hazai statisztika szerint Magyarországon, 2013-ban összesen 2362 konferenciát rendeztek (melyből 1017 nemzetközi és 1345 magyar), amelyeken közel 451 ezer fő vett részt. A rendezvények 62,4%-át Budapesten, 37,6%-át pedig vidéken tartották. A nemzetközi konferenciák átlagos hossza 3,4 nap volt, résztvevőinek átlagos száma 234 fő. A nemzetközi konferenciák közel 70%-ának még mindig a főváros ad otthont. A magyarországi konferenciaturizmus eredményeiről bővebb információ a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Igazgatóságának honlapján található (www.hcb.hu / Háttéranyagok / Statisztika, illetve Tanulmányok menüpontok).

Forrás: MKI


Megszépült a 120 éves Gundel

2014. május 26.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

gundel_kert_2Péntek este a most nyíló teraszé volt a főszerep: új burkolatok, évelő és egynyári növények, harmonikus, ergonomikus felületek teszik még szebbé a helyet, ahol színész- és írófejedelmek rendeltek annak idején a híres Gundel-fogásokból. A péntek esti nagyszabású parti Tarlós István főpolgármester, Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár és Alföldi Tádé ügyvezető ünnepi beszédével kezdődött, majd nívós műsorral és modern, de mégis nosztalgikus menüsorral folytatódott, a langymeleg májusi nyárestén. A rendezvényt stílusosan Gundel Károly dédunokája, Gundel-Takács Gábor vezette.

A Gundel bejárata tágasabbnak tűnik, nagyvonalú fogadtatást nyújt, akárcsak a palota felső terasza, amely kapcsolódik az Erzsébet bálteremhez, és így még komplettebb kiszolgálást tud nyújtani a rendezvényekhez, esküvőkhöz.

A „megszépítés" néhány érdekes adata: több ezer évelő növény és három vörös vadgesztenyefa érkezett a kertbe, amelyeket 800 méternyi csepegtető öntözőrendszer tart frissen. Ökológiai szempontból hasznos megoldásként a burkolatra hulló esővíz nagy része a csatornák helyett a talajba jut.

Kétezer négyzetméteren cserélték ki a burkolatot, 16 ezer darab követ fektettek le. A kerengőnél új ernyők szűrik meg a napfényt. Számítógép vezérlésű színes csobogók és szökőkutak enyhítik a hőséget. Félév alatt 72 ezer munkaórában újították meg a teraszt és a kertet. Az est egyben a magyar turizmus és gasztronómia gálája volt: szinte mindenki megjelent, aki az utóbbi évtizedekben sokat tett ezért a szakmáért.

Forrás: Turizmus.com


Nálunk lesz a Bocuse d'Or európai döntője

2014. május 12.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Május 8-án csütörtök este hirdették ki Stockholmban a pályázat eredményét: Budapest nyert. Önmagában az is rendkívül sokat jelent, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia megteremtette a pályázat beadásához szükséges feltételeket. Az ügy mellé állt a kormányzat, számos nagy cég, az egységesen felvonuló szakma. A pályázat eredménye egy példaértékű összefogás sikere, amelyhez minden szereplő a tudása legjavával járult hozzá, így olyan városokat győzött le a budapesti pályázat, mint London, Bécs, vagy a lengyelországi Lodz, olvasható a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közleményében. Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint ezzel a közös erőfeszítéssel sikerült tavaly először bejutni a Bocuse d'Or lyoni világ- döntőjébe, és ezzel az egységes szakmai fellépéssel nyerhettük el a 2016-os európai döntő budapesti rendezésének jogát. Ezzel az eredménnyel Magyarország bekerült a gasztronómiai világ legfontosabb eseményeinek naptárába. A 2016. évi versenyre ide érkezik a szakma színe java, több ezer séf, szakértő, szakújságíró és nem utolsó sorban Európa legjobb versenyzőinek széles rajongótábora. A sikeres pályázat a hazai gasztronómia iránt elkötelezett Hungexpo szakmai közreműködésével valósult meg, és a 2016 májusában esedékes versenynek is a Hungexpo ad majd otthont. Az ismert helyszínen már több alkalommal rendezték a Bocuse d’ Or magyarországi döntőjét. Mint azt Ganczer Gábor vezérigazgató elmondta: már most készülnek a két év múlva sorra kerülő eseményre, ugyanis már megkezdődött a következő SIRHA-Budapest kiállítás szervezése, ami majd a rangos szakácsverseny szakmai hátterét adja. A Bocuse d’Or Europe 2016 budapesti megrendezése elismerése a magyar gasztronómia eddigi eredményeinek. Megerősíti egyúttal Magyarország helyét a gasztronómia világtérképén és további lendületet biztosít a már megkezdett út magabiztos folytatásához.


Rendezvényhelyszínként is funkcionál majd az új Fradi stadion

2014. május 07.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

fradiA május végére elkészülő, kapuit a közönség előtt várhatóan augusztusban megnyitó multifunkcionális csarnok a mérkőzések kiszolgálása mellett koncertek, konferenciák, kulturális rendezvények megrendezésére is alkalmas lesz.
A szerkesztőségünknek megtartott, május 5-i bejáráson a védőfelszerelés felöltése után megtudtuk: a rendezvényközpont legalább 10, különböző méretű helyiségből áll. A legnagyobb az 1700 négyzetméteres üzleti rendezvény csarnok a második emeleten, a VIP Gold szektor bejárata előtt. A helyiség üvegfala mögött a 22.500 fős stadion zöld gyepszőnyege és a nézőkaréj zöld-fehérbe öltöztetett széksorai láthatók. A 3. és a 4. emeleten, a Skyboxok előtere középméretű rendezvénytérként funkcionál majd azokon a napokon, melyeken nincs mérkőzés s stadionban. A kisebbek termek szekcióülések megtartására alkalmasak. A rendezvények számáraegyébként a zöld-fehér épület szinteminden eleme bérelhető lesz, az öltözők éppúgy, mint maga a gyep, melyet ilyen esetekben speciális technológiával védenek a behatásoktól. A bejárat nagysága lehetővé teszi a kamionok behajtását, ez a nagy rendezvények, koncertek megvalósításánálfontos szempont. Évente mintegy 100-120, 12-2000 fős eseménnyel terveznek.Mélygarázs is lesz, közel 400 autós kapacitással. Akár mérkőzésről, akár egyedi rendezvényről legyen szó, a cateringet a későbbiekben tenderen kiválasztott, szerződött catering cégnek kell biztosítania.

Forrás: Turizmus.com


Eseménynaptár

2014. április 28.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Az MKI örömmel számol be, hogy a hcb.hu honlapon található eseménynaptár frissítésre került. Igen fontos, hogy más kongresszusi irodákhoz hasonlóan az MKI is rendelkezzen egy használható és részletes eseménynaptárral, mely segítség lehet a szakma számára is.
A naptárban azok a jövőben megrendezendő fix nemzetközi konferenciák szerepelnek, melyek tervezett létszáma eléri a 350 főt.

Ezúton is köszönjük a segítséget azoknak a szállodáknak, irodáknak, helyszíneknek, akik támogatják a kezdeményezésünket!

Forrás: MKI


<<  <  >  >>